Thursday, July 28, 2011

Selepas 17 tahun baru nampak CAHAYA

Akhirnya selepas menunggu selama 17 tahun, sambil berusaha memohon bekalan elektrik ke rumah beliau di Kg Ulu Jelebu dari TNB dan kerajaan UMNO/BN, maka pada hari ini rumah En Radzuan Bin Halim 50 tahun dan Puan Norhayati telah pun terang benderang dengan cahaya lampu berkat usaha dari pertubuhan NGO Zonta International Foundation dengan kerjasama PAS Kawasan Jelebu dan PAS MTD Klawang.

Dari kiri Pn Osnidah,Pn Jemiliah,Dr Husna,Pn Norhayati,Sdra Anif, Saya,

Hj Zainuddin & En Radzuan bersama generator & tilam sumbangan Zonta.

Pihak NGO Zonta International Foundation dari Kuala Lumpur telah menyumbangkan sebuah Generator jenis FUJI dan 5 buah tilam kepada keluarga En Radzuan. Pihak PAS MTD Klawang telah memberikan kerjasama dengan menyumbangkan wayar dan paip untuk membuat pendawaian di dalam dan di luar rumah En Radzuan. Pasukan Unit Amal Jelebu telah menghantar 2 orang petugas mereka menjalankan kerja-kerja pendawaian tersebut.

Cik Amira,Dr Husna dan Pn Jemiliah Rouse diluar rumah

Dalam majlis penyerahan yang dijalankan secara ringkas pada 27 Julai 2011 (Rabu) yang lepas di rumah En Radzuan Kg Ulu Jelebu pihak Zonta International Foundation telah di wakili oleh Pengerusi mereka Puan Jemiliah Rouse dan Dr Husna Sulaiman (Timbalan Pengerusi) sementara Saudara Nor Anif Selamat (Timbalan YDP) dan Saudara Saiful Bahri Jaaman (Naib YDP) bersama Tuan Hj Zainuddin Hassan (Bendahari) mewakili PAS Kawasan Jelebu dan MTD Klawang.

Lampu dan pendawaian di dalam & di luar rumah sumbangan PAS

En Radzuan menyatakan rasa gembira dan terharu dengan sumbangan dari pihak Zonta dan usaha yang dijalankan oleh PAS untuk membantu beliau dan keluarga. Beliau mempunyai 10 orang anak, iaitu 6 perempuan dan 4 lelaki. Dengan adanya lampu yang terang ini dapatlah anak-anak beliau mengaji dan meneruskan pelajaran pada waktu malam katanya. En Radzuan menambah lagi walaupun dia tahu PAS bukanlah parti pemerintah tetapi usaha PAS yang ikhlas membantu orang-orang yang miskin seperti beliau, membuatkan beliau rasa terharu dan beliau mendoakan kemenangan PAS pada pilihanraya yang akan datang supaya lebih ramai lagi orang dapat dibantu.

Menurut Saudara Nor Anif (Timbalan YDP) adalah menjadi tanggungjawab PAS membantu semua orang sesuai dengan tema Muktamar tahunan PAS baru-baru ini iaitu ‘Negara Berkebajikan’. Saudara Anif juga menegaskan bahawa walaupun sekarang ini rumah En Radzuan telah pun terang tetapi masih menjadi tanggungjawab kerajaan UMNO/BN menyalurkan bekalan elektrik ke rumah En Radzuan kerana bekalan elektrik adalah kemudahan asas yang menjadi hak semua rakyat Malaysia untuk mendapat nya terutamanya kawasan Parlimen Jelebu ini diwakili oleh Rais Yatim yang juga seorang Menteri Kanan.

Pn Jemiliah Rouse bersama Pn Norhayati membincangkan sesuatu.


http://orangklawang.blogspot.com

http://pasjelebu.blogspot.com


Simulasi Pilihanraya MTD Klawang

Pada 16 Julai 2011 (Sabtu) yang lepas PAS MTD Klawang telah mengadakan program Simulasi Pilihanraya di Markaz MTD Kg Larong. Seramai 20 orang ahli dan AJK MTD telah hadir ke program tersebut.Moderator program adalah Saudara Latib (Pengarah Pilihanraya Dewan Pemuda PAS NS) dan juga Saudara Mohamad Yusry (Pengarah Pilihanraya PAS Jelebu).


Peserta simulasi pilihanraya meneliti arahan yang diberikan

Peserta telah di bahagikan kepada 2 kumpulan untuk memudahkan dan mencepatkan proses simulasi.Saudara Samsul Musa mengetuai kumpulan ke Ulu Klawang sementara Saudara Shamsul Baharin Ismail mengetuai kumpulan ke Kg Kuala Pah.Saya menyertai kumpulan ke Kuala Pah dan di sana kami telah bertemu dengan beberapa orang penduduk kampong dan ketua-ketua serta kepimpinan kampong untuk bertanyakan khabar dan mengetahui masalah mereka.Tidak kurang juga ramai yang menawarkan diri untuk membantu PAS dan ada yang menawarkan rumah dan kawasan untuk digunakan oleh PAS semasa pilihanraya.

Kumpulan B pimpinan Shamsul Ismail di rumah Along Adam di Kg Kuala Pah


Sebahagian peserta simulasi di Markaz MTD Klawang sebelum pulang,

selesai tamat program.


Sunday, July 24, 2011

Ceramah YB Dr Zul Di Kg Kemin

Pada hari Sabtu 16 Julai 2011 yang lalu YB Dr Zulkefly Ahmad telah berceramah di Kg Kemin, Kuala Klawang, Jelebu. Kg Kemin adalah kawasan kubu kuat UMNO/BN di Jelebu terutamanya di DUN Klawang. Daripada mulanya UMNO/BN telah cuba untuk menggagalkan ceramah tersebut. Pada malam tersebut, kawasan tempat ceramah telah di kepung oleh polis dengan cubaan untuk menggagalkan ceramah. Menurut Timbalan OCPD Jelebu mereka bertindak berdasarkan kepada satu laporan polis yang dibuat oleh Ketua RELA setempat yang mengatakan ceramah PAS ini boleh menimbulkan kacau bilau.

Sebagai Pengerusi majlis dan juga mewakili YDP untuk ucapan aluan PAS Jelebu.

Baju kuning Bersih 2.0 terpaksa diterbalikkan atas arahan polis. kelakar..tul..

Walau bagaimanapun hasil rundingan yang baik dan profesional antara PAS Jelebu dan pihak polis akhirnya ceramah berjaya diteruskan juga. Antara yang turut berceramah pada malam tersebut adalah Hj Annuar Hashim (mantan pembantu khas kepada EXCO Pertanian NS Yunus Rahmat) dan juga Hj Abdul Rahman Bin Ramli Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS NS yang juga YDP PAS Jempol.

Ceramah YB Dr Zulkefli Ahmad (Ahli Parlimen Kuala Selangor)

Pada malam tersebut YB Dr Zulkefli telah menerangkan tentang proses demokrasi tulen yang berjalan di UK, Amerika dan Negara-negara Eropah. Himpunan Bersih 2.0 yang berjalan serentak di negara2 luar berjalan dengan teratur dan licin tanpa provokasi dari pihak polis. YB juga menerangkan tentang sekarang ini tiada lagi politik aman seperti zaman dahulu di mana hanya ada wakil UMNO/BN sahaja di Parlimen, sebaliknya terdapat 1/3 ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang tidak henti-henti mendesak kerajaan jika berlaku penyelewengan, korupsi dan penyalah gunaan kuasa kerajaan. Inilah kebaikan kepada rakyat kerana ‘Check-balance’/timbal balik sentiasa berlaku di Parlimen.

Jamuan durian selepas ceramah. Satu lori durian Along sediakan.

Banyak tu...terima kasih Along


Kepimpinan PAS Jelebu & MTD Klawang bergambar bersama YB Dr Zul.

Dari kiri YB,Hj Jaaman,Hj Kateran,Saya,Anif dan Samsul.

Sunday, July 10, 2011

BERSIH 2.0 Dari Pudu ke Brickfield

Kami 4 orang (Hafiz, Barr, Omar dan saya) bergerak dari Senawang dalam pukul 11.30 pagi untuk menyertai himpunan Bersih 2,0 di Kuala Lumpur. Menurut Anif himpunan akan diadakan di Stadium Merdeka. Jadi Stadium Merdeka lah arah tujuan kami.

Bawah jambatan di jalan Hang Tuah menunggu hujan teduh. Dari kiri
bersama Barr, Saya dan Omar.

· 1.15 tengahari - kami sampai di LRT Bukit Jalil.Kami naik LRT untuk menghala ke Plaza Rakyat atau Masjid Jame’. Tapi oleh kerana stesen Plaza Rakyat, Pasar Seni dan Masjid Jame’ tutup maka kami turun di Stesen LRT Pudu. Dari stesen LRT Pudu kami berjalan kaki melalui Flat San Peng menuju jalan Hang Tuah

· 2.00 petang hujan turun dengan lebat, kami berteduh di Masjid Al-Bukhari jalan Hang Tuah dan terus menunaikan solat zohor dahulu. Selesai solat hujan telah pun berhenti dan kedengaran suara di luar masjid yang mengajak semua orang bergerak.

· 2.20 petang - Bila kami bergerak menuju ke stadium tak kelihatan ramai orang., tetapi apabila kami sampai dihadapan rumah BP (rumah Pengakap) rupa-rupanya telah ada beribu-ribu orang berkumpul di situ hingga ke jalan Sultan. Kami jadi hairan dari mana datangnya orang yang seramai ini.

· 2.30 petang - Dari situ seorang Cina AJK BERSIH (maaf, namanya tak tahu) mengepalai perarakan kami. Sorakan “Hidup Bersih” , “Hidup Rakyat” laungan “Takbir” dan laungan “Reformasi” bergema di jalanan. Beribu-ribu rakyat lagi menyertai kami. Jalan-jalan ke Stadium Merdeka telah ditutup oleh ratusan polis, FRU dan halangan kawat polis.

· Kelihatan sebaris peguam berbaju kot hitam menyaksikan perarakan kami dan jurugambar dari atas bangunan sibuk memfokus lensa kamera kepada kumpulan kami.Pemberita dan jurugambar dari TV3 telah disorak dan di ‘BOOO” oleh orang ramai yang berarak.Semasa berjalan saya sempat berkenalan dengan seorang Apek tua yang membawa isteri dan anak-anaknya serta cucunya sekali berarak.Saya perkenalkan anak saya hafiz pada Apek itu.

· 3.00 petang - Kami berarak di Jalan Sultan hingga lah sampai di depan bas stand Klang. Di hadapan bas stand Klang kami telah ditembak dengan gas pemedih mata menyebabkan peserta perarakan berpecah, ada yang lari balik ke jalan Sultan dan ada yang lari ke dalam bas stand Klang.

Pemimpin Bersih 2.0 sedang berucap di hadapan Bas Stand Klang

· Kami berkumpul di hadapan bas stand Klang. Pemimpin Bersih mula berucap. Sebanyak 3 pusingan kami di tembak oleh gas pemedih mata, tapi peserta Bersih berjaya mengawal emosi.Setiap pusingan tembakan 4 atau 5 tabung gas pemedih mata di lepaskan oleh polis.

· 4.00 petang - YB Datuk Husam Musa menyertai kami.Dari bas stand Klang kami berarak bersama Datuk Husam menuju ke KL Sentral pula melalui jalan Brickfield.Laungan takbir, hidup bersih, hidup rakyat dan reformasi bergema lagi di sepanjang perjalanan.Kami memang mahu ke KL Sentral kerana bercadang nak ambil tren ke Bukit Jalil.

· 4.30 petang - Sampai di Brickfield kami dapat tahu Stesen Kl Sentral sudah tutup dan tren tak akan berhenti di situ.Kami berpecah dari kumpulan yang berarak kerana mereka meneruskan juga perarakan ke KL Sentral.Lalu kami buat keputusan mengambil bas ke jalan Bangsar.

· Dari Bangsar kami mengambil teksi ke stesen LRT PWTC apabila stesen Bangsar juga tutup.Dari PWTC barulah kami dapat mengambil tren untuk ke Bukit Jalil. Dalam perjalanan saya mendapat SMS dan panggilan telefon dari Anif mengatakan Tn Guru Hj Hadi, Mat Sabu dan pemimpin lain yang ditangkap berada di Balai Polis Jinjang.

· 5.45 petang - Sampai Bukit Jalil kami mengambil keputusan untuk tidak balik ke Seremban lagi sebaliknya kami telah pergi ke balai polis Jinjang. Sebelum itu kami pergi ke Sri Petaling dahulu untuk makan dan minum kerana kami memang belum makan tengahari kerana tak ada restoran yang dibuka.

· 7.15 petang – kami sampai di balai polis Jinjang. Kami dapati sudah ramai ahli PAS berkumpul di situ. Polis telah memasang kawat berduri menghadang jalan menuju ke balai polis dan ratusan polis berkawal di luar balai tersebut. Saya ternampak Ustaz Abu Bakar Chik disitu dan bertanya kepada Ustaz tentang perkembangan pemimpin yang ditahan.Ustaz menyatakan Tn Guru Hj Hadi telah di bawa ke Bukit Aman sementara yang lain seperti Tian Chua dan Mat Sabu masih ada di dalam.Saya ternampak Saudara Ali Maiden juga disitu dan bersalam-salam lah dengan beliau.

· 7.35 petang – Polis mengeluarkan arahan supaya yang berkumpul bersurai dan polis mula bergerak cuba menangkap ahli2 PAS yang berkumpul disitu. Kami bersurai dan menuju ke stesen Petronas yang berampiran untuk menunaikan solat maghrib. Kami bertemu dengan ahli2 PAS dari Terengganu yang memberitahu kami Tn Guru Hj Hadi telah dibebaskan.Mereka menunjukkan suratkhar Guang Ming Daily yang mereka beli memaparkan gambar2 himpunan Bersih 2.0.

· 7.50 malam – Kami kembali ke balai polis jinjang dan sebelum itu membeli suratkhabar Guang Ming Daily untuk menyimpan bukti sejarah himpunan Bersih tersebut.Dari gambar2 tersebut memang nampak nyata beratus-ratus ribu orang telah turun ke Kuala Lumpur untuk menyertai Bersih.

· 8.15 malam – Nampak Yaakub dan Hassan Tamby dalam kereta mereka pun sampai di situ. Mereka mahu bergerak ke Pejabat PAS Pusat kerana menurut Hassan ada 2 orang ahli PAS dari NS telah ditangkap dan dia akan berusaha untuk membebaskan mereka.

· 8.20 malam – Kami akhirnya mengambil keputusan untuk pusing2 jalan di Kuala Lumpur sambil melihat jalan2 yang dilalui oleh peserta Bersih tadi sekiranya terdapat cermin kedai atau ada kedai dipecahkan disebabkan oleh himpunan tersebut.Kami bergerak dari jalan Tunku Abdul Rahman – jalan Tun Perak – jalan Sultan (China Town) – masuk jalan Tun Perak semula pusing ke Jalan Raja Laut – masuk jalan Kg Baru – masuk jln Ampang melaui KLCC - terus ikut Jalan Pinang - Jalan Imbi – jalan Bukit Bintang dan masuk jalan Hang Tuah semula.

· 9.30 malam – Kami dapati tidak ada satu kedai pun yang pecah atau dipecahkan cerminnya, tak ada satu lampu jalan pun yang tumbang dan tidak ada satu pun telefon awam yang tercabut. Kami akhirnya sepakat untuk balik ke Seremban dan melaui jalan Loke Yew untuk ke Kajang.

· 10.00 malam – Di Kajang kami singgah makan sate dahulu. Peeh.. sedap berdesut.

Berarak bersama YB Datuk Husam dari Bas Stand Klang menuju ke KL Sentral

Contoh sepakat dan bersatunya rakyat Malaysia tak kira Melayu, Cina, India dan Benggali yang meyertai Bersih 2.0 yang saya nampak adalah :-

1. Sekumpulan Cina telah mengeluarkan berkotak2 air mineral dan diagih-agihkan antara peserta Bersih untuk membasahkan tuala atau kain dan diminum semasa polis menembak gas pemedih mata kearah peserta himpunan.

2. Di Brickfield seorang lelaki India yang saya tak kenali telah bersalam dan memeluk saya sambil mengucapkan terima kasih kerana saya dan kawan2 sama2 menyertai himpunan tersebut,

3. Sekumpulan pemuda Benggali telah bersalam dengan kami di bas stand Klang sebelum kumpulan mereka beredar dengan menaiki motor klasik.

4. Kumpulan Melayu PAS teah mengedarkan garam untuk dihisap dalam mulut untuk mengelakkan pedih kerongkong semasa terhidu bau gas pemedih mata.

Dari kiri hafiz, Omar dan Barr bersama peserta himpunan Bersih yang lain

Kesimpulan yang dapat saya buat adalah beratus ribu orang telah turun ke KL pada 9 Julai 2011 untuk berhimpun dengan aman untuk BERSIH 2.0. Apabila kerajaan UMNO/BN menutup pintu stadium kepada BERSIH 2.0 untuk berhimpun dan DERHAKA kepada titah Yang Dipertuan Agong untuk benarkan BERSIH 2,0 diadakan di Stadium maka peserta BERSIH 2.0 terpaksa meneruskan perarakan di jalanraya dengan penuh disiplin walaupun telah diganggu oleh tembakan gas pemedih mata, water canon dan tangkapan oleh polis. SYABAS kepada seluruh peserta BERSIH 2.0 yang datang dari seluruh Malaysia dengan wang dan belanja sendiri tanpa ditangung oleh sesiapa pun. SYABAS kepada seluruh warga Malaysia baik Melayu, Cina, India dan Benggali yang telah turun ke KL untuk menyertai BERSIH 2.0


Saya dan Barr bersama kumpulan Bersih 2.0

Dan kesimpulan yang terakhir adalah seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum telah bersatu menentang kezaliman Regim UMNO/BN dan telah diterjemahkan dalam himpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 bersamaan hari Sabtu di Kuala Lumpur.

‘ HIDUP, HIDUP, HIDUP BERSIH’

‘HIDUP, HIDUP, HIDUP RAKYAT’

‘SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT’

‘REFORMASI’

TAKBIR ‘ALLAHU AKBAR’

Thursday, July 7, 2011

UNGGUN BERSIH


Semakin lara kita didera bara—
kita laungkan juga pesan merdeka:
Demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.

Lama resah kita—demokrasi luka;
lama duka kita—demokrasi lara.
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!

Dua abad lalu Sam Adams berseru:
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
Tak diperlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.

Kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu..

Nukilan - A Samad Said

Menuntut Kebersihan

Kami mahu berdemo aman
Untuk menuntut Kebersihan
Kebersihan bukan Kekotoran
Supaya Espi'ar dengar rintihan
Tidak akan timbul kekacauan
Tidak akan rosak perniagaan


Nanti jalan jam kesesakan?
Di KL jam sudah kebiasaan
Jam walau baru setitik hujan
Jam kalau ada bas kerosakan
Jam kalau ada jualan besar-besaran
Jam kalau VIP nak hadiri jamuan
Kereta lain kena berenti bagi laluan

Nanti peniaga akan kerugian?
Peniaga Jalan Tunku Abdul Rahman
Mana ada rugi malah raih keuntungan
Hari tu laku peniaga air minuman
Hari tu laku peniaga baju hujan
Sebab takut disembur asid kehijauan
Kalau sehari tidak terjejas keuntungan
Biasa la Melayu 4 hari buka 3 hari liburan

Nanti terjejas iklim pelaburan?
Pelabur tak mari bukan pasal demo jalanan
Pelabur tak mari pasal insentif berkurangan
Pasal kepincangan polisi kewangan
Pasal banyak rasuah dan penyelewengan
Pasal polisi bertukar dari bulan ke bulan
Pasal kena beri saham kat proxy kawan

Demo untuk luahkan perasaan
Jangan ada provokasi pihak lawan
Jangan hanya pandai buat ugutan
Suruh orang Cina stok makanan
Bukan untuk sehari tapi 6 bulan
Jelas nampak terserlah kedangkalan
Orang nak demo kenapa bangsa dikaitkan
Kenapa salam 1 Malaysia tidak dilaungkan
Mungkin meraba-raba mencari jawapan
Untuk menyelamatkan dari ketenggalaman
Lihat sahaja tajuk akhbar Utusan
Tidak ada satu pun yang menggalakkan
Kebanyakan berita berbau perkauman
Orang muda menolak seruan kebangsaan
Cuma segelintir veteran masih menaruh harapan
Namun harapan semakin gelap ditelan perubahan

Keris Silau
22 Jun 2011