Wednesday, May 18, 2011

Masih Ada Yang Sayang di Kg Ulu Jelebu

Kuala Klawang, Jelebu - pada 15 Mei 2011 hari Ahad yang lalu PAS MTD Klawang meneruskan agenda menyantuni masyarakat penduduk kampung di kawasan Kuala Klawang. Pada kali ini PAS MTD Klawang telah meredah Kampung Ulu Jelebu untuk menyampaikan bantuan kepada Orang Kurang Upaya (OKU) dan warga emas serta orang miskin di sana.

Hj Jaaman (Ketua Dewan Ulama PAS Jelebu) menyampaikan sumbangan
kepada Pakcik Arif Bin Mat

Antara yang sempat dikunjungi oleh rombongan PAS MTD Klawang adalah Pakcik Arif Bin Mat. Pakcik Arif ini seorang yang buta dan miskin. Rumah Pakcik Arif juga masih tidak mempunyai bekalan elektrik. Hj Jaaman Bin Abu (Ketua Dewan Ulama PAS Jelebu) telah menyampaikan sumbangan kepada Pakcik Arif. Kami juga telah mengunjungi En Mazlan Bin Jani @ Asri. Beliau telah patah kaki kanan dan juga miskin. Kami mendapati rumah En Mazlan atapnya telah bocor dan bilik airnya tidak berbumbung.

Nor Anif (Timbalan YDP PAS Jelebu) menyampaikan sumbangan
kepada En Mazlan Bin Jani.

Kami juga telah mengunjungi Puan Halus Bte Kutah, seorang warga emas yang berumur lebih daripada 100 tahun. Menurut cucu beliau Along, neneknya itu sekarang ini sudah nyanyuk dan tidak mengingati kaum keluarga atau anak2 yang mengunjungi beliau. Sekarang ini Puan Halus dijaga oleh emak Along (kami tidak mengambil gambar Puan Halus atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan).

Hj Zainuddin (Bendahari PAS Jelebu) menyampaikan sumbangan
kepada emak Along bagi pihak Puan Halus.

Setelah itu kami telah mengunjungi Puan Inon Bte Ahmad. Puan Inon juga adalah seorang warga emas dan beliau mendapat sakit lutut yang kronik. Sakit lutut Puan Inon menyebabkan beliau sukar hendak berjalan dan terpaksa menggunakan kerusi roda untuk ke mana-mana. Selain itu kaki beliau juga turut bengkak yang menambahkan lagi kesukaran beliau untuk bergerak. Menurut Puan Inon dahulu beliau berniaga kuih muih di Pekan Klawang tapi sekarang tidak lagi setelah mengalami sakit lutut dan kaki ini. Makcik Inon mengucapkan terima kasih kepada PAS kerana sudi melawat beliau.

Saiful Bahri (Naib YDP PAS Jelebu) menyampaikan sumbangan kepada
Puan Inon. Beliau tidak lepas bangun hanya duduk sahaja.

Kami juga telah berkunjung ke rumah En AbuTalib Bin Idris. En Abu Talib telah mengalami penyakit misteri selama bertahun-tahun menyebabkan badan beliau menjadi kurus kering. Menurut AbuTalib beliau tidak boleh berdiri lama-lama kerana ia akan menyebabkan beliau rasa berpinar (berpusing) dan badan bergoyang. Sekarang ini beliau hanya duduk di rumah sahaja dn bergerak di kawasan sekitar rumah sahaja kerana takut pening atau pitam.


Saudara Mohamad Yusry (Setiausaha Dewan Pemuda PAS NS) menyampaikan
sumbangan kepada En Abu Talib Bin Idris yang mendapat penyakit misteri.


http://pasjelebu.blogspot.com

Linkhttp://orangklawang.blogspot.com

Tuesday, May 17, 2011

Mesyuarat Agong PAS Kawasan Jelebu Kali Ke-22

Pada hari Sabtu 14 Mei 2011 baru-baru ini PAS Kawasan Jelebu telah mengadakan Mesyuarat Agong nya untuk kali yang ke-22, bertempat di Markaz PAS Cawangan Jerang. Mesyuarat Agong tersebut telah dirasmikan oleh Haji Zakaria Khalim, Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Negeri Sembilan. Yang Dipertua PAS Kawasan Jempol Saudara Abdul Rahman bersama Naib YDP PAS Jempol juga telah hadir sebagai pasukan pemerhati perjalanan Mesyuarat Agong seperti yang ditugaskan oleh Badan Perhubungan PAS Negeri Sembilan.

Barisan pemimpin PAS Jelebu mengendalikan Mesyuarat Agong


Dalam ucapan beliau Haji Zakaria Khalim menegaskan betapa pentingnya mesyuarat Agong ini di adakan pada setiap tahun bukan hanya pada tahun pemilihan sahaja. Beliau menyatakan tujuan diadakan mesyuarat Agong pada tiap-tiap tahun adalah supaya kita dapat memperbetulkan apa yang telah salah dilakukan dalam orgnisasi dan juga untuk kita menyusun gerakerja bagi memantapkan organisasi kita. Menurut beliau lagi sekarang ini adalah masa kita menyusun gerakerja pilihanraya kerana PRU-13 sudah semakin hampir. Beliau berharap PAS Jelebu dapat merampas beberapa kerusi BN dalam Parlimen Jelebu pada pilihanraya yang akan datang.

Haji Zakaria Khalim berucap merasmikan Mesyuarat Agong PAS Jelebu

Dalam pemiihan pucuk pimpinan PAS Kawasan Jelebu, Haji Kateran Bin Marman menang tanpa bertanding dan mengekalkan jawatan Yang Dipertua PAS Kawasan. Saudara Nor Anif telah dipilih sebagai Timbalan Yang Dipertua apabila beliau mengalahkan penyandang Haji Jamalus Mansor dalam pertandingan 1 lawan 1. Manakala Saudara Saiful Bahri telah dipilih sebagai Naib Yang Dipertua juga dalam undian oleh para perwakilan.

Sebahagian perwakilan cawangan ke Mesyuarat Agong

Dalam ucapan penangguhan Tuan Haji Kateran berharap pada kali ini PAS Kawasan Jelebu akan bergerak dengan lebih mantap. Beliau menyatakan dengan kehadiran pemimpin-pemimpin muda dalam PAS Kawasan Jelebu diharap dapat menggembelingkan lebih usaha untuk menawan DUN Klawang dan juga Parlimen Jelebu pada pilihanraya yang akan datang.

Keputusan pemilihan AJK PAS Jelebu dalam Mesyuarat Agong kali ke-22 :-

 1. Yang Dipertua - Haji Kateran Bin Marman
 2. Timbalan YDP - Saudara Nor Anif Bin Selamat
 3. Naib YDP - Saudara Saiful Bahri Bin Jaaman
 4. Setiausaha / Ketua Pemuda - Saudara Khairul Azidi
 5. Bendahari - Haji Zainuddin Bin Hassan
 6. Ketua Penerangan - Haji Jamalus Bin Mansor
 7. Ketua Urusan Ulama - Haji Jaaman Bin Hj Abu
 8. Ketua Muslimat - Puan Osnidah Bte Othman
 9. AJK - Puan Syarifah Aini
 10. AJK - Mohd Barr Bin Ujang
 11. AJK - Kamaruddin Bin Hashim
 12. AJK - Hj Kamarul Zaman Bin Jakin
 13. AJK - Puan Ruzita Bte Tumeran
 14. AJK - Saudara Mohd Yusry Bin Mohamad
 15. AJK - Shamsul Kamal Bin Musa
 16. AJK - Raniman Bin Abd Rani
 17. AJK- Wan Nabihah Bte Wan Mamat Ramli
 18. AJK - Alias Bin Daud
 19. AJK - Rumidi Bin Othman
 20. AJK - Samsudin Bin Mohamad

http://pasjelebu.blogspot.com
http://orangklawang.blogspot.com

Monday, May 9, 2011

PAS MTD Klawang Jumpa Tok Batin

Saudara Nor Anif Bin Hj Selamat Pengarah MTD Klawang yang juga merupakan Naib YDP PAS Jelebu bersama dengan Puan Osnidah (Ketua Muslimat PAS Jelebu) dan Mohd Khidir (Along) telah pergi melawat Kg Kelaka iaitu Kampung Orang Asal di Ulu Klawang dan berjumpa dengan Tok Batin Adeng baru-baru ini.


Anif bersama keluarga Hema Anak Lebek yang menerima bantuan kerusi

roda dari PAS MTD Klawang untuk anak mereka yang OKU

Tok Batin Adeng adalah kawan baik kepada Saudara Mohd Khidir (Along). Tujuan lawatan adalah untuk mengikat ikatan silaturrahim dan bertanya khabar. Dalam lawatan yang singkat dan mesra tersebut Tok Batin Adeng mengucapkan terima kasih kepada PAS kerana sudi melawat kampong beliau yang jauh terpencil tersebut. Tok Batin juga telah mendapat perkhabaran bahawa PAS MTD Klawang telah menyumbangkan kerusi roda dan makanan kepada penduduk kampong. Beliau sekali lagi mengucapkan terima kasih atas keikhlasan PAS menyumbangkan makanan dan kerusi roda tersebut.

Hj Kateran (YDP PAS Jelebu) bersama keluarga orang asal yang menerima

sumbangan makanan

Dalam lawatan tersebut Tok Batin sempat mengadukan beberapa perkara kepada PAS untuk diajukan kepada pihak yang berwajib. Antara aduan Tok Batin Adeng adalah :-

 1. Merasa kesal kerana Jabatan Hal Ehwal Orang Asal (JHEOA) belum pernah sekali pun sampai ke Kampong Kelaka.
 2. Jabatan Agama Islam hanya pernah datang mengajar sekali sahaja di kampong tersebut dan selepas itu tidak pernah datang lagi sedangkan terdapat 17 keluarga orang islam di situ.
 3. Banyak rumah-rumah yang didirikan telah retak dindingnya.
 4. Tiada pengangkutan bas atau van disediakan untuk pelajar ke sekolah. Tok Batin terpaksa membeli sebuah van terpakai untuk mengangkut pelajar ke sekolah. Itu pun masih ramai lagi budak-budak yang tidak dapat pergi sekolah kerana van yang ada hanya 1 sedangkan budak-budak yang layak ke sekolah ramai.

Tok Batin Adeng berharap dengan lawatan PAS ini dapat membuka mata kerajaan supaya mengambil berat tentang kebajikan orang asal. Jangan hanya tunggu nak pilihanraya sahaja berbondong-bondong orang kerajaan masuk kampong, katanya lagi.

http://orangklawang.blogspot.com

http://pasjelebu.blogspot.com

Saturday, May 7, 2011

Jambatan Roboh, Mana Peruntukan???

Hanya 18 hari selepas lawatan PAS MTD Klawang ke rumah Puan Zainab Bte Abdul Rahman berumur 77 tahun di Ulu Klawang dan melaporkan tentang jambatan gantung yang telah uzur menghubungkan antara rumah beliau dengan jalan kampong. Maka tiba-tiba pada hari Rabu 4 Mei 2011 yang telah lalu jambatan gantung tersebut telah roboh menyembam bumi. Kejadian berlaku lebih kurang jam 9 malam dan nyaris-nyaris mengorbankan 2 nyawa.

Jambatan gantung putus di bahagian pangkalnya

Pada hari Rabu lebih kurang jam 9 malam Saudara Kamarul Bin Zakaria (cucu Puan Zainab) bersama isteri beliau Puan Norsyamshila, menunggang motosikal melalui jambatan gantung tersebut. Mereka baru pulang dari membeli barang-barang keperluan dapur di pasar malam Pekan Kuala Klawang. Menurut Kamarul sebaik sahaja mereka sampai atas jambatan tersebut, tiba-tiba sahaja jambatan itu bergegar dan bergoyang lalu terus roboh. Kamarul telah terjatuh ke dalam sungai, sementara isteri beliau tersangkut pada kayu jambatan. Motorsikal mereka telah jatuh ke dalam sungai dan mengalami kerosakan. Saudara Kamarul dirawat sebagai pesakit luar Hospital Jelebu kerana mengalami cedera ringan manakala isterinya telah dimasukkan kedalam wad kerana pengsan dan cedera.

Gambar dekat bahagian pangkal yang roboh

Menurut Kamarul lagi yang menjadi masalah sekarang ini ialah mereka tidak mempunyai jalan lain lagi untuk berhubung dengan kampong luar kerana jambatan itu sahajalah satu-satu nya jalan perhubungan. Sekarang ini terpaksalah kami mengharung sungai untuk keluar bekerja atau untuk adik saya pergi ke sekolah, katanya lagi.Tambah beliau lagi jika sekiranya hujan lebat dan air sungai deras tak dapatlah mereka mengharungnya kerana bahaya.


Kamarul Arifin menung memikirkan nasib dan masalah yang dihadapinya

Sinar Harian edisi Melaka/NS telah melaporkan lawatan PAS MTD Klawang ke rumah Puan Zainab dan juga tentang jambatan gantung tersebut pada keluaran hari Selasa 19 April 2011 dengan tajuk “Jambatan Uzur Perlu Dibaiki”. Pada hari Rabu 20 April 2011 Pegawai JASA Daerah Jelebu Encik Azmi Bin Selamat telah menjawab di dalam Sinar Harian Edisi Jelebu mengatakan bahawa telah ada peruntukan sebanyak RM 80,000 disiapkan untuk menggantikan jambatan gantung tersebut dengan jambatan yang baru. Menurut beliau lagi pihak PAS tidak perlu sibuk dengan kerja kerajaan kerana pihak kerajaan lebih prihatin akan masalah rakyat.

Motorsikal nya yang rosak akibat jatuh kedalam sungai

Tetapi apabila jambatan tersebut roboh dan pihak Sinar mengeluarkan kenyataan Pegawai Daerah Jelebu Encik Zulkifli Baharan yang menyatakan bahawa jambatan tersebut termasuk dalam senarai jambatan yang perlu dibaiki dan hanya menunggu peruntukan sahaja. Maka kenyataan siapakah yang benar? Siapakah Pegawai yang bertanggungjawab atas daerah Jelebu? Samada Pegawai JASA Daerah atau Pegawai Daerah atau Wakil Rakyat. Dalam kenyataan beliau lagi Encik Zulkifli Baharan menyatakan tindakan samada membaiki atau mengganti jambatan baru bergantung kepada kelulusan dan bajet Kerajaan Negeri. Maka dapatlah di simpulkan bahawa tidak ada kata putus dari kerajaan UMNO/BN Negeri Sembilan tentang cara untuk mengatasi masalah jambatan ini…Apa pula tindakan Wakil Rakyat Klawang dan Ahli Parlimen Jelebu dalam hal ini???


http://orangklawang.blogspot.com

http://pasjelebu.blogspot.com


Thursday, May 5, 2011

"Masih Ada Yang Sayang" Di Kg Orang Asal

Kuala Klawang, Jelebu - 4 Mei 2011 - PAS MTD Klawang meneruskan program "Masih Ada Yang Sayang" untuk siri yang ketiga. Pada kali ini PAS MTD Klawang telah merentasi batasan kaum dengan menyalurkan sumbangan dan bantuan kepada kaum Tionghua di Pekan Kuala Klawang dan Orang Asal di Kg Kelaka, Ulu Klawang.

Pesuruhjaya PAS N9 Sdra Zulkefly menyampaikan sumbangan pada Encik
Lee Yoke Sau@Lee Ngu

Pada program kali ini 2 orang warga tionghua iaitu En Lee Yoke Sau @ Lee Ngu dan Cik Foo Hor Ngun telah menerima sumbangan. Kedua-duanya adalah warga tua yang miskin. En Lee menyatakan ucapan terima kasih beliau kepada PAS, kerana PAS walaupun sebuah parti Islam tetapi tetap memberikan sumbangan kepada orang ramai tanpa mengira kaum atau pun bangsa.


PAS MTD Klawang turut menyumbangkan sebuah kerusi roda kepada
Puan Hema Anak Lebek yang menpunyai anak OKU


Di kampung orang asal iatu Kg Kelaka, Ulu Klawang PAS MTD Klawang telah menyumbangkan sebuah kerusi roda dan juga bantuan makanan kepada Puan Hema anak Lebek. Puan Hema mempunyai seorang anak OKU. Turut menerima sumbangan adalah Wok Binti Panglima Dalam dan Debok Binti Panglima Dalam. Puan Wok dan Puan Debok adalah warga miskin orang asal dan tidak ada tempat untuk bergantung.


Cik Foo Hor Ngun menerima sumbangan.Turut hadir dari kiri YB Taufek,
En Yau Con Seng (Pengerusi DHPPNS), Hj Jamalus & Hj Kateran (YDP PAS Jelebu)


Pada program "Masih Ada Yang Sayang" PAS MTD Klawang kali ini semua sumbangan disampaikan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Saudara Zulkefly Mohamad Omar dan juga YB Hj Taufek Ghani (ADUN Paroi) sempena lawatan kerja Badan Perhubungan PAS Negeri Sembilan ke Daerah Jelebu. Pesuruhjaya dalam ucapan beliau berharap PAS MTD Klawang terus aktif dalam menggerakkan aktiviti setempat dan juga terus menyantuni masyarakat di Kuala Klawang terutamanya, tanpa mengira batasan kaum. Yang Dipertua PAS Kawasan Jelebu Hj Kateran dan juga Timbalan YDP Hj Jamalus Mansor turut hadir dalam program ini.


Puan Wok Binti Panglima Dalam menerima sumbangan.Turut serta kiri
sekali En Mohd Khidir (Along) dan Anif.


Puan Debok Binti Panglima Dalam menerima sumbangan

http://orangklawang.blogspot.com
http://pasjelebu.blogspot.com